Roni Does

KÖNYVESPOLC | "This Ain't the Summer of Love"

Robert Galbraith - Gonosz Pálya

2017. január 26. - Vera Zana
Cormoran Strike újabb kalandja

Ha esetleg valaki nem tudná, Robert Galbraith J.K. Rowling írói álneve. Úgy gondolta, ha a saját, női neve alatt adna ki kemény, krimiregényeket, a közönség előítéletekkel fogadná. De persze, az első pilanattól kezdve mindenki tudta, hogy ő áll a Cormoran Strike sorozat mögött is - ami csak felhype-olta a könyveladást.

dsc_0726.JPG

Rólam lehet tudni, hogy IMÁDTAM a Harry Potter történeteket és Rowlingot. A mai napig kétévente újraolvasom a sorozatot, mert a rowlingi világ, az elbeszélései és a leírásai felnőtt fejjel is csodálatosak. Ezért, amikor 2014-ben itthon is kiadtál a Cormoran Strike sorozatot, nem volt kérdés, hogy nekikezdek. 

A Gonosz pálya már a sorozat harmadik kötete és tavaly nyáron jelent meg. Ha őszinte akarok lenni, rémesen lassan haladtam vele, nem tudom miért. Pedig jó!

Nem szeretnék túl sok mindent elárulni a könyvről, mert azért mindenki olvassa el, aki teheti. A sztori főszereplői a már jól ismert Cormoran és Robin. A férfi angol, háborús veterán, féllábú és elég sok ellenségett szerzett magának az évek során. Robin pedig egy teljesen átlagos angol kisvárosból származó lány, aki egy éve a szintén rémesen kisvárosi angol barátja eljegyzett és élik az unalmas, kisvárosi életüket egyébként egy nagyvárosban, Londonban. Robin pedig az első kötet elején sétált be Cormoran detektívirodájába mint helyettes titkárnő, aztán ottragadt. Azóta pedig Sherloch Holmes és Dr. Watsonként oldják meg az ügyeket.

Egyik reggel egy motoros futár csomagot hoz Robin nevére. A lány az irodába érve kibontja és teljes megrökönyödésére egy térd alatt levágott női lábat kapott. Elég gyorsan arra a következtetésre jutottak, hogy nem Robin volt a csomag eredeti címzettje, hanem Strike - csak valószínűleg eszközként használják fel a lányt. A detektív pedig elkezd gondolkodni, hogy a sok elmebeteg ismerőse közül, ki lehet az, aki egy levágott lábbal lepné meg egy szép napsütétes napon. Nos, három ilyen ismerőse is van.

A történet során pedig a saját gyanúsítottjait követi és figyeli meg, mert a rendőrség mindig más útvonalon jár, mint Strike és Robin. A nyomozás során pedig elég sokat kell a saját gyerekkorával is foglalkoznia a pasinak, ezáltal pedig sokkal többet tudhatunk meg a múltjáról. A könyv végén pedig kiderül, hogy a több lehetséges gyanúsított közül ki is a legnagyobb elmebeteg mind közül.

Ez a könyv azért is érdekes volt, mert a fejezetek között nem csak Robin és Cormoran szemszögét ismerjük meg, de a gyilkosáét is. Több olyan fejezet is van, amiben az ő gondolatait ismerjük meg, az ő szempontjából mesélik a történetet, amitől nagyon bizarr lesz az ember kedve - és szerintem pont ez a regény zseniális húzása.

Szóval, összességében méltó epizódja ez a regénysorozatnak, bár azt be kell, hogy valljam, nekem a második kötet jobban tetszett.

dsc_0738.JPG

dsc_0733.JPG

Muszáj volt az Erzsébet királynős bögre!

A bejegyzés trackback címe:

https://ronidoes.blog.hu/api/trackback/id/tr9812157743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása