Roni Does

UTAZÁS | Utazz biztonságban

2017. április 14. - Vera Zana

Az Európai Unión belül nagyon egyszerűen utazhatunk. Nincsen másra szükségünk, mint a személyinkre és kb. ennyi. Ha itthon történik valami az emberrel, akkor könnyebben juthatunk segítséghez, mint külföldön. Ezért érdemes előre gondolkodni és egy pici pénzt áldozni arra, hogy biztonságban, nyugodtan tudjuk utazni. Mert ugye, jobb félni, mint megijedni. 

fabba8f92e4169d88259781814686a27.jpg

Forrás: Pinterest

1. Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az első és talán a legalapvetőbb dolog, ami mindenképpen praktikus ha van: az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Itt minden információt megtaláltok róla, ezen a linken pedig a kártyigénylőlapot is le tudjátok tölteni és előre kitölteni. A lényege, hogy mint Európai Uniós tagállam állampolgára megillet minket egy alapvető egszségbiztosítási csomag, ha külföldön történik velünk valami és van ilyen kártyánk. Ez azt jelenti, hogy ha itthon TB-vel rendelkezel, akkor a magyar egészségbiztosítás fogja állni a külföldön - orvosilag feltétlenül szükséges - ellátást. 

A kártya az EU minden tagállamában, plusz Svájcban, Norvégiában, Izlandon és Szerbiában felhasználható, amennyiben átmeneti jelleggel tartózkodunk az adott országban. 

Arról, hogy jogosultak vagyunk-e az ellátásra, az adott orvos dönt. Egy fontos dolog van ezzel kapcsolatosan: minden országban van olyan eü ellátószerv, amely szerződéses viszonyban áll a magyar szervezettel - a kártyát csak ők fogadják el. Érdemes utazás előtt tájkozódni, hogy ha esetleg baj történik, hová fordulhatsz. 

A kártya a kiállítás napjától számítva 36 hónapig érvényes és teljesen ingyenesen juthattok hozzá. Budapesten a Teve utcában lévő OEP központi ügyfélszolgálatán kb 20 perc alatt készen is lehet vele lenni - azonnal megkapod, ott helyben.

Ezen a linken tudtok informálódni, hogy melyik országban mire érdemes figyelni.

2. Utas- és egészségbiztosítás

Az EEK kártya egy nagyon jó alapellátást biztosít, vannak azonban olyan országok vagy szituációk, amikor érdemesebb utasbiztosítást is kötni mellé. Mi például Dánia előtt kötöttünk egy külön utasbiztosítást, mert annyira drága ott az orvosi ellátás, hogy inkább költöttünk rá egy picit itthon, de ha kint történt volna valami (ami szerencsére nem történt, de ki tudja, ugye), akkor nem kellett volna a gatyánkat is rákölteni az ellátásra.

Mi az Uniqa Biztosítónál kötöttünk egy alap utasbiztosítást. Ezen a linken meg tudjátok nézni ti is, ha épp utazás előtt álltok akár. Baromi egyszerű, online, pár perc alatt megköthető biztosítás. Kettőnknek a négy napra 3200 forintba került. Emailben megkaptuk a kötvényt, amit én biztonság kedvéért kinyomtattam, de igazából csak a kötvény számára van szükség, ha ellátásra van szükséged. 

3. Konzuli regisztráció

Nem szeretnék negatív dolgokról írni a blogon, de ismét csak azt tudom mondani, hogy jobb félni, mint megijedni. Sajnos rengeteg szörnyűség történt az elmúlt két évben és történik folyamatosan a világban. Ezért teljes szívből ajánlom, hogy mielőtt elutaztok valahová, regisztráljatok be a Konzuli Szolgálathoz. Ennek a rendszernek az a lényege, hogy a regisztrációkor meg kell adnod, hogy hová mész pontosan, az adott városban hol fogsz lakni. Megkérdezik, hogy van-e ott ismerősöd, ha igen, meg kell adnod az elérhetőségét és természetesen kell egy itthonról is, akit értesíthetnek. Mivel a Nagykövetségek látják, hogy az adott városban/országban kik tartózkodnak, ezért ha bármi történik, akkor azt is tudják, hogy kikeket kell keresniük. 

A Konzuli védelem adatlapját itt tudjátok kitölteni. Persze nem akarja senki az ördögöt a falra festeni, de én szeretek elővigyázatos lenni. Pláne, ha olyan országba utazik az ember, ahol esetleg már történtek támadások. Nem kerül semmibe, de szuper ha megcsináljátok utazás előtt :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ronidoes.blog.hu/api/trackback/id/tr5412424629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása