Roni Does

UTAZÁS | A tulipánok földjén

Keukenhof, Hollandia

2017. augusztus 20. - Vera Zana

Nem tudom emlékeztek-e a pár hónappal ezelőtti Bakancslista bejegyzésemre. A listámon jó ideje rajta volt már a holland Keukenhof, ami gyakorlatilag egy hatalmas tulipánkert. Én épp augusztus közepén költöztem ki Hollandiába, így pont nem volt lehetőségem elmenni és megnézni magamnak a szó szerint milliónyi tulipánt. Tudom, hogy a legfurcsább időpontban kerül ki ez a poszt, de egyszerűen most szedtem össze magamat, a gondolataimat és a képeket is!

Végül idén májusban fogtuk magunkat és útra keltünk! A barátom anyukája kapta születésnapjára ajándékba az utat, amit nagyon kicentiztünk, mert a zárás előtti utolsó nap mentünk.

img_0431.JPG

A keukenhof szó egyébként konyhakertet jelent hollandul. A tulipános kert Lisse-től nem messze található, Amszterdamtól körülbelül 25-30 perc busszal. Persze saját autóval is megközelíthető, de talán a legegyszerűbb egy kombinált jegyet venni, ami tartalmazza a keukenhofi belépőt és a retúr buszjegyet is. 

A terület története egészen a XV. századik tekint vissza. Jacqueline bajor grófné, Jacoba van Beieren (1401-1436) itt gyűjtögette össze a közeli területekről a neki tetsző gyümölcsöket és zöldségeket, hogy közel legyenek a Teylingen kastélyához. Magát a Keukenhof kastély 1641-ben építették, a terület, amelyen elterül pedig több mint 200 hektár.

Jan David Zocher és a fia Louis Paul Zocher tájépítészek 1857-ben tervezte újjá Keukenhof területét. Akkor nagyon modernek és formabontónak számító angol kertek stílusát alkalmazták. 1949-ben pedig egy virágexportőrökből álló húszfős csoportnak jutott eszébe, hogy a területen időszakos virágkiállításokat tartsanak. A park kapui először 1950-ben tárultak ki, már akkor is 236 ezernyi látogatóval hatalmas sikert aratva. 2017-ben a 67-ik alkalommal nyitott ki Keukenhof.

Összesen 100 különböző beszállítóval dolgoznak, mindannyian egész évben erre készülnek. A hagymák ősszel érkeznek a parkba, készen arra, hogy elültessék őket (tehát ez hamarosan megtörténik!). 

mit_hogyan.jpg

Természetsen az első és legfontosabb: TULIPÁNOK. Igazi, élő, holland tulipánok. Nem az amszterdami piacon vett hagymák, nem fából vagy plüssből vannak, hanem igazi tulipánok. Meg persze ezernyi más virág. Az egész egyszerűen gyönyörű. A kert 32 hektáron terül el.

A kert március közepe és május közepe között látogatható, idénre tehát már bezárt. 2018-ban március 22 és május 13 között lesz nyitva, de jegyeket még nem lehet venni. Azt mondják, hogy a legszebb árpilis közepén, érdemes addigra időzíteni az utazást. Persze ez függ az időjárástól és biztosan rémesen nehéz 7 millió tulipánhagymát úgy időzíteni, hogy egyszerre nyíljanak ki... Mi a zárás előtti utolsó nap voltunk kint, ekkor sajnos a tulipánok nagy része - úgy kétharmada - már elvirágzott. Ezért tapasztalatból tanácsolom, menjetek még áprilisban!

img_0329.JPG

img_0655.JPG

img_0430.JPG

img_0371.JPG

img_0512.JPG

img_0387_1.JPG

img_0231.JPG

img_0508.JPG

2017-ben egyébként a két hónap alatt 1.4 millió ember nézte meg Keukenhofot. Ennek elenyésző része holland, majdnem fele pedig a környező országokból érkezett. Féltünk tőle, hogy tömeg lesz vagy zsófoltság, de akkora területen igazán eloszlott az embermennyiség. 

A transzferbusz nagyon kényelmesen, kb. 30 perc alatt vitt el minket az amszterdami Schiphol reptérről egészen Keukenhof bejáratáig. A transzferbuszra egyébként több helyen is fel lehet szálni - akár a Centraal vasútállomáson vagy Haarlemben is. Mi a reptér egyszerű megközelíthetősége miatt választottuk ezt a megoldást, mivel egyébként is vonatra kellett szállnunk előtte. A kombinált belépőjegy és retúr transzfer egy főre 24 euró volt (kb. 7300 Ft). Autó nélkül ez a legkönnyebb és a legolcsóbb megoldás.

Az egész kert bejárható, nincsenek kötött útvonalak, vagy ellenőrök, akik terelgetnének. Beteszek ide egy kisebb térképet, de jó nagyban itt tudjátok megnézni. Ahogy láthatjátok, tényleg hatalmas, így ha mindent kényelmes tempóban szeretnétek bejárni, akkor számoljatok egy napot Keukenhof meglátogatására. Az egész kertben van működő, ingyenes Wifi, sok étterem, szuvenírbolt, még csónakázni is lehet a kert körüli kis patakban. Minden tiszta és rendezett, amikor mi voltunk picit esőre állt az idő, de szerencsére az utolsó pillanatig megúsztuk az elázást. Így talán még érdekesebb volt, a picit borús, felhős és a napos idő váltakozásával.

keukenhof-map.jpg

A legnagyobb szívfájdalmunk, hogy a késő májusi időpont miatt, elég sok tulipán elvirágzott már. Többek között a térkép jobb oldalán látható végeláthatatlan tulipánmezőkön sem volt már egy hagyma sem. 

keukenhof-1.png

Természetesen így sem okozott csalódást Keukenhof, de ha elfogadtok egy tanácsot, akkor mindenképp április közepén látogassatok el oda. ;)

hasznos_linkek.jpg

Keukenhof hivatalos honlapja

- https://keukenhof.nl/en/ - jelenleg nem sok infóval szolgál, de érdemes ezen a hivatalos honlapon megvenni a jegyeket majd

- A kert térképe

Hogyan juthatunk el a kertbe?

- Tulips of Holland

A bejegyzés trackback címe:

https://ronidoes.blog.hu/api/trackback/id/tr2812643301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása